Informe de la Brigada Internacional de Solidaritat amb CODEDI

Centre de Capacitació CODEDI Finca Alemania
Santa María Huatulco, Oaxaca, Mèxic.

15 de març de 2018

El 14 i 15 de març de 2018 una Brigada Internacional de Solidaritat integrada per persones de Suïssa, Portugal, Mèxic, Itàlia, Estat Espanyol, Colòmbia, Brasil, Bèlgica, Àustria i Argentina, acudirem al Centre de Capacitació Finca Alemania del Comitè per la Defensa dels Drets Indígenes (CODEDI), davant la violenta agressió sofrida el passat 12 de febrer on foren covardament assassinats tres defensors comunitaris.

Com a part de la brigada vam conèixer el projecte autònom que s’està aixecant en aquest Centre de Capacitació, escoltarem el testimoniatge dels supervivents i l’anàlisi del context actual dels integrants dels diferents comitès de l’organització.

El CODEDI és una organització per a la defensa del territori i la construcció de l’autonomia. Té els seus antecedents d’organització en un petit col·lectiu de teatre que promovia l’organització social de les comunitats amb l’objectiu de transformar les seves condicions de vida. L’organització del CODEDI ha passat per diferents etapes al seu llarg caminar per la defensa dels drets indígenes, en la primera etapa entre 1997 i 1998 els problemes amb el partit polític oficial van donar origen a la creació del primer municipi lliure a Santiago Xanica nomenat per usos i costums. En 2005 l’organització va ser objecte de criminalització i repressió violenta amb l’empresonament d’Abraham Ramírez Vázquez, Juventino i Noel García Cruz i la invasió policíaca al poble que va deixar un mort i diversos ferits. A partir d’aconseguir l’alliberament dels presos després de 6 anys i tres mesos, s’enforteix el procés organitzatiu, la qual cosa els porta en 2013 a la recuperació de més de 300 hectàrees de terra per a la creació d’un Centre de Capacitació en la Finca Alemania. Durant aquesta tercera etapa s’han integrat gairebé dues mil famílies al CODEDI, fet que implica a dia d’avuí la presència de l’organització en 48 comunitats de les regions Serra Sud, Istme, Valls Centrals i Costa de l’estat de Oaxaca.

El Centre de Capacitació Finca Alemania és un espai on els somnis d’autonomia de les comunitats troben expressions pràctiques en la construcció de 18 tallers de producció i formació com son la fusteria, tall i confecció, agroecologia, mecànica, medicina natural, zootecnia, balconeria, fàbrica de maons, forn, apicultura, música, teatre, entre d’altres. Actualment existeixen quatre nivells d’educació autònoma (preescolar, primària, secundària i batxillerat) on els programes educatius estan vinculats a les necessitats concretes de les comunitats de la regió i a la construcció de pensaments crítics. Tot aquest procés ha estat possible gràcies al treball col·lectiu per torns (tequio) al qual participen persones de les 48 comunitats, representades a l’Assemblea General pels Comitès Locals. La vida interna de Finca Alemania s’organitza a través de la coordinació entre el comitè de joves, el de capacitadors, el comitè general i la comissió política, tots ells presents al diàleg amb l’Assemblea General, principal òrgan decisori del CODEDI.

El 12 de febrer de 2018 sicaris al volant d’una Chevrolet verda van depassar la camioneta on viatjaven cinc integrants del CODEDI rafeguejántla amb fusells d’assalt. En aquest atemptat van ser assassinats Alejandro Antonio Díaz Cruz de 42 anys, Ignacio Basilio Ventura Martínez de 17 anys i Luis Ángel Martínez de 18 anys, alcançats per bales de AR15, d’ús exclusiu de les forces armades. Van sobreviure a l’atac Emma Martínez, integrant de CODEDI, i Abraham Ramírez Vázquez, coordinador general de l’organització. Encara que s’han iniciat recerques per part de la Fiscalia de l’Estat de Oaxaca, a més de cinc setmanes de l’agressió no hi ha hagut cap resultat. El govern d’Alejandro Murat encara no s’ha pronunciat sobre l’agressió, per la qual cosa el CODEDI, junt a moltes altres organitzacions, fan responsable al govern estatal, per complicitat o omissió. Aquell dia els companys havien acudit a una reunió amb funcionaris del govern de l’estat per discutir sobre el conflicte postelectoral a Santiago Xanica. En sortir d’aquesta reunió, en el camí de retorn a la seva comunitat, van ser emboscats.

El CODEDI, des de la seva fundació, ha estat objecte d’amenaces provinents de diferents grups de poder. Malgrat la no participació als processos electorals, el CODEDI ha denunciat constantment els fraus contra els seus usos i costums (llei oaxaquenya que permet als pobles indígenes triar les seves pròpies autoritats sense la intervenció de partits polítics). A resultes d’un conflicte postelectoral al municipi de Santiago Xanica, les faccions locals interessades en posicionar una autoritat propera al govern estatal han amenaçat de mort a diferents integrants de l’organització.

D’altra banda, la implementació del complex turístic Bahias de Huatulco ha implicat la despulla de milers d’hectàrees de platges i selva, així com de diferents fonts d’aigua de les comunitats, per a l’ús i consum dels grans hotels. CODEDI s’ha dedicat, entre altres coses, a enfortir l’organització i la lluita dels pobladors de San Miguel del Puerto en l’exigència de restitució o indemnització per l’expropiació de 22 mil hectàrees ocorreguda en 1984. Durant les mobilitzacions organitzades en Huatulco i a la capital de Oaxaca per exigir justícia davant l’expropiació d’aquestes terres, hotelers de la regió van lliurar una iniciativa de linxament mediàtic en contra d’Abraham Ramírez Vázquez i el CODEDI, entre altres coses, per mitjà de mantes col·locades en ponts peatonals.

Al mateix temps el CODEDI ha resistit l,encanonat de les fonts naturals d,aigua que són privatitzades per abastir les exentricitats de la zona hotelera, mentre proposa solucions alternatives per atendre les necessitats d’aigua en colònies populars de Santa María Huatulco.

Altra amenaça latent a la defensa del territori, ha estat l’aparició durant l’últim any de grups de “talamontes” lligats al crim organitzat i, segons testimoniatges de l’organització, col·ludits amb autoritats de tots els nivells de govern. L’exportació a Japó i Xina d’una fusta preciosa d’un arbre conegut com granadillo, utilitzada per als acabats fins de vehicles de luxe, ha provocat la devastació dels boscos de la Serra Sud. Davant la incursió, sovint armada, dels talamontes al territori de l’organització, la resposta de CODEDI ha estat la defensa i la preservació dels boscos i selves on existeix l’organització comunitària. Encara així, la seguretat dels integrants del CODEDI i dels habitants de la regió que s’oposen a la devastació dels boscos està en alt risc.

Sumat al fet que el 7.8% del territori estatal està concessionat a empreses mineres, dins de l’àrea d’influència del CODEDI existeixen almenys nou concessions mineres i cinc projectes hidroelèctrics. Si considerem l’històric contuberni entre les empreses mineres, diferents nivells de govern i grups paramilitars, és evident que aquests projectes extractivistes impliquen amenaces constants i violentes a l’organització comunitària.

En aquest context CODEDI es troba en constants mobilitzacions, plantons, difusió i construcció d’aliances, com el Consell d’Organitzacions Oaxaquenyes Autònomes (COOA) en l’exigència de justícia per als companys assassinats i fer front al que defineixen com a terrorisme d’Estat. Al temps en què continuen la construcció i enfortiment del procés d’autonomia al Centre de Capacitació Finca Alemanya, el CODEDI manté ferma la seva labor cultural amb la segona trobada nacional de teatre popular i comunitari amb més de 48 intervencions artístiques de diferents parts de Mèxic i el món.

Des de la Brigada Internacional de Solidaritat amb el CODEDI, externalitzem la més profunda preocupació per les amenaces documentades que encara persisteixen. Amenaces que posen en risc la integritat i la seguretat de les i els defensors comunitaris, el projecte autonòmic del Centre de Capacitació Finca Alemanya i el territori de pobles indígenes en la Serra Sud, Costa, Istme i Valls Centrals de Oaxaca.

És per l’anterior que convoquem a construir la Campanya permanent de solidaritat #CODEDIvive per exigir:

Justícia per als companys assassinats el 12 de febrer en el marc d’una massacre contra el poble mexicà que explica més de 200 mil morts violentes en els últims 12 anys.

Respecte a l’autonomia dels pobles indígenes, la qual cosa inclou la cancel·lació de tots els projectes extractivistes que amenacen la vida i els nostres territoris.

Convidem a coordinar-nos per realitzar esdeveniments, exposicions, mobilitzacions, gràfiques, videos i qualsevol altra acció que visibilitce aquestes exigències, cadascú als seus temps i maneres, i així reiterar que la solidaritat és la tendresa dels pobles.

#CODEDIVive

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s